Minden amit a sushijainkról tudni szeretnél

Nálunk minden 2000Ft-ot meghaladó sushi (az alábbiakból: maki, nigiri, gunkan, box) rendelés mellé evőpálcika, wasabi, pácolt gyömbér és szójaszósz jár, 2000Ft alatti pálcika nem jár hozzá!

A rendelésnél nem kerül mindegyik sushi külön csomagba, csak ha a megrendelésnél jelzitek, de ez bizonyos esetekben felárat jelent!

Sushi szótár (egy kis segítség azoknak akik még csak most ismerkednek a sushival vagy kíváncsiak néhány dologra, amiről csak hallottak eddig itt-ott)

A szusi (angol írásmóddal: sushi) főtt, ecetes rizs, amit leggyakrabban hallal vagy más tengeri eredetű élelmiszerrel együtt tálalnak. A közhiedelemmel ellentétben nem nyers halat jelent (ennek japán neve szasimi, angolul Sashimi), bár ez is gyakori összetevője. Több formában készítik; a száraz, préselt algalapokba (nori) tekert változata a makizusi vagy Maki Sushi, ezt készítjük mi is.

Az alábbi listában a névre kattintva az adott ételhez vagy kategóriába irányítjuk, így ott meg is tekinthető fotón mindegyik.

Maki : minden tekercset makinak hívnak, ezek 4 vagy 6 falatba vágva kerülnek tálalásra.

Hosomaki : Mini tekercs egy betéttel (6 falatba vágva tálaljuk). Ezek az autentikus japán sushi makik.

Futomaki : Nagy tekercs (6 falatba vágva tálaljuk). Ez már az előbbi modernebb, a mai kor és igények alapján kialakult változata, ahol a tekercsek nagyobbak és nem csak egy, hanem általában több betét van benne, sokszor még feltéttel is fokozzák ezt az íz orgiát

Uramaki : Kívül rizses tekercs (4 falatba vágva tálaljuk). A futomaki tekercsek, mondhatni királyai. Szinte kivétel nélkül különlegességek. A nori lap a rizs és a betét között található és kívül is különleges borítást kapnak ezek a tekercsek.

Sashimi : Nyers vagy füstölt, esetleg pácolt hal szeletek (vagy tengeri élőlények), zöldség ágyon tálalva. Egy adag 3-4 szeletet vagy darabot tartalmaz. A válogatás természetesen nagyobb adag.

Nigiri : Rizsgolyón tálalt finomságok. Ezeknél egy adag egy darabot jelent.

Gunkan : Vagy hajónak is szokták hívni a formája miatt. Egy rizsgolyót körbetekernek norival és a tetejére kerülnek a feltétek. Ezeknél egy adag egy darabot jelent.

Wasabi : vizitorma, amit a sushi mellé szintén tradícionálisan fogyasztanak. A mi tormánkra hasonlít, annál viszont erősebb és zöld színű. Ezt mindenki ízlés szerint fogyassza.

Pácolt gyömbér : a sushi mellé fogyasztják a hagyomány szerint két funkciója is van. 1. a sushik között kicsit semlegesíti a szájban az ízlelő bimbókat, így jobban el tudjuk különíteni egymástól az ízeket. 2. fertőtlenít, ezért is fogyasztják tradícionálisan a sushi mellé.

Szójaszósz : Sózás helyett használják. Javasoljuk, hogy egy-egy falatra csak néhány cseppet csöppentsen, ne úsztassa vagy mártsa bele a sushikat a szójaszószba, mert akkor nem fogja megfelelően érezni a különleges ízeket.

Chukka: pácolt tengeri alga

Takuán: pácolt jégretek

Unagi: füstölt és pácolt angolna

Sake: lazac filé

Maguro: vörös tonhal filé

Masago: halikra

Ebi: tigrisrák

Surimi: rákhús

Tamago: japán tojás omlett

Wasabiko: wasabiban pácolt halikra

Wakame: tengeri alga

Miso leves: A leves alapja a dasilé, melybe megpuhított miszopasztát kevernek és ezekbe kerülnek a levesbetétek 

Nameko: tőkegomba egy kifejezetten ízletes gurmé gombafajta, pl. levesbetétként használjuk

Mochi - tradícionális japán desszert millióféle variációban

Szake - legismertebb japán ital, ami a tévhittel ellentétben nem pálinka, hanem rizsbor

Szilvabor - népszerű japán ital

Asahi - a leghíresebb japán sör

Nori - préselt algalap, a maki tekercsek alapja

Szoja wrap - A nori kiváltására szolgál, szójából készült, színes lapok, így kevésbé hal rajongók is bátran kóstolgathatják a nem halas sushikat! :)