.....::::: Sushi konyha átmenetileg zárva! :::::.....

Hogyan együnk sushit pálcikával

Sushi evőpálcika

A sushi evéshez pálcikát használnak a japánok. Sokan nem szeretik vagy nem is használják, amivel nincs is semmi probléma, ha az ember olyan helyen van vagy még nincs elég gyakorlata. De azért ha egy étteremben állunk neki sushit enni próbálkozzunk meg a pálcikával, nem is olyan bonyolult, csak gyakorolni kell.

Sushi evő pálcika használata

Az egyik pálcikát a tenyér és a hüvelykujj találkozásához helyezik, kicsit megszorítják és megtámasztják a gyűrűsujjal. A használónak meg kell győződnie róla, hogy a pálcika stabilan áll ebben a helyzetben, a kéz mozgatására nem mozdul el és nem csúszik ki.
A másik pálcikát a hüvelykujj, a mutatóujj és a középső ujj közé veszik, nagyjából mintha írni akarnának vele. A két pálcika hegyének egy vonalban kell lennie.
A felső pálcika fel-le mozgatásával akár nagyobb darab ételt is össze lehet fogni.
Kellő gyakorlattal a pálcikát fogóként is lehet használni.
A pálcika akkor kezelhető a legkönnyebben, ha a vastagabb vége felől kb. egyharmad, egynegyed távolságnál fogják meg, mivel így a pálcika végei igen hegyes szöget zárnak be. Ha a pálcikák hegye nincs egy vonalban, lefelé kell fordítani őket (merőlegesen a tányérra), majd lassan közelíteni a tányér felé, lazább fogással. Lassan közelítve az a pálcika, melynek hegye előrébb nyúlik, lassan visszacsúszik, amíg a két pálcika egy vonalba kerül.

Ez a kis videó segít a pálcika helyes használatában.

A pálcikának többféle fajtája van. Alapanyaga szerint az autentikus evő pálcika fából készül. Azonban vannak már fémből és műanyagból készült változatok is. 

Sushi evő pálcika történelme

Az evőpálcika feltehetően az ókori Kínából származik, a Shang-dinasztia (Sang, i. e. 1600–1100) korából származó feljegyzések szerint ekkor már használták a kínai konyhában. A pálcika használata aztán lassan az egész kelet-ázsiai térségben elterjedt, alapvetően azokon a területeken, ahol jelentősebb volt a kínai befolyás.

Sushi evő pálcika felépítése, fajtái

Az evőpálcika általában egyik végén vastagabb (ez van a kezünkben), a másik végén vékonyabb (ezzel fogjuk meg az ételt). Fontos, hogy két egyforma hosszúságú és kiképzésű pálcikát használjunk, hiszen csak így lehet könnyen felemelni vele az ételt. Ha a pálcika vastagsága végig egyforma, a megfogható végét valamilyen díszítés jelzi.

Sushi evő pálcika

Sushi evő pálcika hossza

A pálcika változó hosszúságú lehet. Az egészen hosszú, akár 30–50 cm-es pálcikákat általában főzéshez használják, például az étel forgatására a wokban. Kínában főként közepes és hosszú pálcikákat (20–26 cm) használnak evőeszközként, Japánban a rövidebbeket (16–20 cm) részesítik előnyben, Koreában a közepes méretűek a legkedveltebbek.

Sushi evő pálcika hegye

Vékonyabb vége lehet enyhén csúcsos, vagy tompa. A tompa végű pálcikák szélesebb ponton érintkeznek egymással ezáltal könnyebb lehet az étel megragadása, vagy a rizs szájba „lapátolása”. A hegyesebb végű pálcikával könnyebb lehet a halak szálkázása, egyeseknek az étel megragadása is. A pálcikára azonban nem illik felszúrni az ételt (a hegyes végűre sem). Az eldobható, egyszer használatos pálcikák nagy része hegyesebb végű.

Sushi evő pálcika anyaga

Különböző pálcikák léteznek, a legelterjedtebb a fa vagy bambuszból készült, de létezik műanyag, porcelán, fém, stb...

A pálcika sokféle anyagból készülhet; ezeknek különböző előnyei és hátrányai vannak, ezeket szedtük össze az alábbiakban.

A fából vagy bambuszból készült evőpálcika olcsó és könnyen használható (jobban tapad), de sajnos könnyebben megtapadnak rajta a kórokozók is, így higiéniai szempontból nem a legjobb megoldás. Főleg a hosszabb ideje használt eszközök tisztítása lehet egyre problémásabb. Lehetnek lakkozottak, hogy ezzel is növeljék a vízállóságot. Az eldobható pálcikák Kínában leginkább bambuszból készülnek.

A műanyag evőpálcikák szintén viszonylag olcsók, viszont a csúszósabb felületük miatt kezelésük nehezebb. Tisztításuk egyszerűbb és higiénikusabb, mint a fa vagy bambusz változatoké. Főzéshez nem használhatók, mivel a nagy hőtől megolvadnak és mérgező anyagokat bocsátanak ki.

A fémből készült pálcikák leginkább Koreában használatosak. A műanyaghoz hasonlóan ezek is csúszósak, de nem olvadnak meg főzés közben és káros anyagot sem bocsátanak ki (wok-ban való főzéshez általában nem használják, mivel felsértheti a felületét). A fém pálcikák drágábbak.

Egészen kivételes, a hétköznapi életben szinte soha nem használt anyagokkal is találkozhatunk a pálcikák között. Porcelán, ezüst, arany, elefántcsont és egyéb csontok is előfordulnak, mint pálcika alapanyaga. Az ilyen pálcikák előállítása igen drága, egyéb tulajdonságaik általában a fém pálcikáéhoz hasonlók.

Evő pálcika gyerekeknek

Sushi evő pálcika etikett

A pálcika használatával kapcsolatban nagyon sok illemszabály létezik.

Általános szabályok sushi evő pálcika használatára

  • A pálcikát nem használják zajkeltésre, figyelemfelkeltésre és gesztikulációra.
  • Illetlenség játszani a pálcikával.
  • A pálcikával nem mozgathatnak más tárgyakat.
  • Nem illik a pálcikára szúrni az ételt.
  • A pálcikákat használaton kívül vízszintesen, egymással párhuzamosan illik letenni, a tányérra, vagy a pálcikatartóra.
  • A pálcikatartó lehetővé teszi a pálcika vízszintes elhelyezését az asztalon úgy, hogy a hegye nem érinti az asztalt.
  • A pálcikát használaton kívül nem szabad a rizsbe vagy a tésztába szúrni úgy, hogy a vége felfelé áll, mert bármilyen felfelé álló, vékony hosszúkás tárgy a füstölőkre emlékeztet, melyeket temetések alkalmával gyújtanak.

Kínai szabályok sushi evő pálcika használatára

A kínai kultúrában elfogadott, hogy a rizses csészét a száj elé emelve a rizst gyakorlatilag a pálcika segítségével lapátolják a szájba. Ilyenkor nem a rizsszemeket próbálják meg összefogni (mint egy fogóval), hanem a pálcika végeit egymás mellett lehetőleg szinte párhuzamosan helyezve úgy használják, mint egy lapátot. Kínában a rizst kevesebb vízzel főzik és így ragadósabb lesz, ami megkönnyíti a pálcikával való fogyasztását.

És utoljára, de nem utolsó sorban íme egy érdekes szabály, ami szinte mindenhol elfogadott a pálcikák használata során. Ételt át lehet adni közeli hozzátartozóknak a pálcikával, kifejezetten illik az idősebbeknek, gyerekeknek a jobb falatokat így odaadni. Néha a hölgyek a legjobb falatokat a párjuk tányérjába teszik a közös tányérból a saját pálcikájukkal.

Forrás: wikipedia

no1 sushi, sushi rendelés, szusi rendelés, sushi rendelés 13. kerület, sushi házhozszállítás, sushi kiszállítás, sushi futár, sushi express