Mindent a Sushiról
A szusi (angol írásmóddal: sushi, eredeti japán írása 寿司, 鮨 vagy 鮓) főtt, ecetes rizs, amit leggyakrabban hallal vagy más tengeri eredetű élelmiszerrel együtt tálalnak. A közhiedelemmel ellentétben nem nyers halat jelent (ennek japán neve szasimi), bár ez is gyakori összetevője. Több formában készítik; a száraz, préselt algalapokba (nori) tekert változata a makizusi (巻き), a kis, sült tofubatyuba csomagolt az inarizusi, a tálba tett szusirizsre szórt feltétekből álló szusi pedig a csirasi-zusi (ちらし).
A szusirizst hagyományosan Noriba, azaz fekete tengeri moszatba csavarják. Ez a legismertebb fajtája is, amit Makinak hívnak.
Főbb típusai:
: nyers hal vagy más tengeri eredetű állat szeletek, zöldség ágyon
: sushi alapanyagok (halak, tengeri herkentyűk és zöldségek) feltétként rizsgolyón tálalva
: a sushi tekercsek gyüjtő neve, ezeknek 3 fő fajtája van.
1.
: kicsi tekercs, ami a hagyományos azaz a klasszikus japán sushi alapja. Nori lapba tekert rizs egy betéttel általában 6 vagy 8 falatba vágva tálalják.2.
: modernebb sushi tekercs, ami több betéttel akár feltétekkel díszítve kerül tálalásra. Nori lapba tekert rizs, több betéttel és/vagy feltéttel 4-6-8 falatba vágva.3.
: kívül rizses extra tekercsek. Kifordított tekercs, sok betéttel és kívül is díszítve vagy akár betekerve sushi alapanyagokba, mint avokádó, lazac, stb...