:: SZABADSÁG MIATT ZÁRVA ::

Mindent a Sushiról

A szusi (angol írásmóddal: sushi, eredeti japán írása 寿司, 鮨 vagy 鮓) főtt, ecetes rizs, amit leggyakrabban hallal vagy más tengeri eredetű élelmiszerrel együtt tálalnak. A közhiedelemmel ellentétben nem nyers halat jelent (ennek japán neve szasimi), bár ez is gyakori összetevője. Több formában készítik; a száraz, préselt algalapokba (nori) tekert változata a makizusi (巻き), a kis, sült tofubatyuba csomagolt az inarizusi, a tálba tett szusirizsre szórt feltétekből álló szusi pedig a csirasi-zusi (ちらし).

A szusirizst hagyományosan Noriba, azaz fekete tengeri moszatba csavarják. Ez a legismertebb fajtája is, amit Makinak hívnak.

Főbb típusai:

Sashimi : nyers hal vagy más tengeri eredetű állat szeletek, zöldség ágyon

Nigiri : sushi alapanyagok (halak, tengeri herkentyűk és zöldségek) feltétként rizsgolyón tálalva

Maki : a sushi tekercsek gyüjtő neve, ezeknek 3 fő fajtája van.

1. HosoMaki : kicsi tekercs, ami a hagyományos azaz a klasszikus japán sushi alapja. Nori lapba tekert rizs egy betéttel általában 6 vagy 8 falatba vágva tálalják.

2. FutoMaki : modernebb sushi tekercs, ami több betéttel akár feltétekkel díszítve kerül tálalásra. Nori lapba tekert rizs, több betéttel és/vagy feltéttel 4-6-8 falatba vágva.

3. UraMaki : kívül rizses extra tekercsek. Kifordított tekercs, sok betéttel és kívül is díszítve vagy akár betekerve sushi alapanyagokba, mint avokádó, lazac, stb...

 

 

no1 sushi, sushi rendelés, szusi rendelés, sushi rendelés 13. kerület, sushi házhozszállítás, sushi kiszállítás, sushi futár, sushi express