.....::::: Sushi konyha átmenetileg zárva! :::::.....

Sashimi

Sashimi

A sashimi nyers, lehetőleg friss tengeri hal ételt vagy akár marha húst is jelenthet. A sashimi szó átszúrt testet jelent, ami a sashi- vagyis átdöfni, átszúrni és a -mi, azaz test szavak összetételéből született. Az egyre modernebb hűtési eljárásoknak köszönhetően ez a fajta hal és tengeri kütyük is egyre elterjedtebbek az egész világon, nem csak ott, ahol a halászat miatt könnyen elérhető.

A nyers halakat sokszor használják sushiban is, ez az egyik fő oka annak, hogy sokszor keverik őket. A sashimivel szemben a sushi az többféle hozzávaló kombinációja, a legjellemzőbb ezek közül a rizs, amit rizsecettel ízetesítenek. Ez a fő különbség a sushi és a sashimi között.

A sashimit jellemzően zöldség ágyon tálalva kapjuk. Tradícionálisan apróra (zsülienre) vágott jégcsap retek, pácolt gyömbér, szójaszósz és wasabi kerül a tányérra. Alább felsorolunk néhányat a népszerű sashimi alapanyagokból, a japán nevükkel együtt:

 • lazac - Sake
 • tintahal - Ika
 • garnéla - Ebi
 • tonhal - Maguro
 • makréla - Saba
 • polip - Tako
 • sárgafarkú sügér - Hamachi
 • gömbhal - Fugu
 • kagyló - Hotate-gai
 • tengeri sün - Uni
 • bálna - Kujira
 • angolna - Unagi

Sashimi története

Sashimi eredete 1. verzió

A sashimi története némileg homályos. Az egyik elmélet szerint szeletelt nyers halat és zöldségeket fogyasztottak a japán udvarban a Heian korszak alatt.

Sashimi eredete 2. verzió

Egy másik elmélet a sashimi eredetére, hogy a halászok a Kamakura időszakában egyfajta gyorsételként értékesítettek a szeletelt halat. Bár a csemege akkor még csak a part menti régiókban volt elérhető a hűtési technikák akkori hiánya miatt.

Sashimi fajtái, sashimi elkészítése

Sashimi elkészítése

A legnépszerűbb sashimi alapanyag a tonhal de e mellett a tenger gyümölcseinek sokaságát használatják fel készítéséhez. Gyakran használt halak közé tartozik a tengeri keszeg, a lepényhal és a lazac is. Azonban a garnélarák és a tintahal, valamint a különböző kagylók, szintén a kiváló sashimi alapanyagok közé tartoznak. Többnyire sósvízi (tengerből vagy óceánokból halászott) halat illetve tengeri élőlényeket használják fel a sashimi elkészítéséhez, ugyanis az édesvizi halakban illetve élőlényekben sűrűbben előfordulhatnak élősködők, amiért nem javasolt a fogyasztásuk nyersen.

A legnépszerűbb stílus a vékonyan szeletelt sashimi, amelyet tsukuri-nak hívnak. A Usuzukuri egy másik módja a sashimi elkészítésnek, ahol a mester (chéf) a vendég előtt "dolgozza" fel a teljes alapanyagot - az usuzukuri sashimi elkészítése ezért nagyon látványos. Amikor a tenger gyümölcseit könnyedén pörkölik zöldhagymával és gyömbérrel tálalják, akkor azt sashimit tataki-nak hívják. Amikor egy halat vagy egyéb tengeri herkentyűt jég és vízfürdőbe tesznek, hogy megfeszítsék az izmokat, azt a fajta sashimit "arai" -nak nevezik. Az sem ritka hogy egy hal még élhet a felszolgálás alatt, mely esetben "ikizukuri" -nak nevezzük. Az utolsó pedig a garnélarák sashimit, aminek a neve "odorigui".

Hogyan fogyasszuk a sashimit

Sashimi

A sashimi fogyasztásának a legegyszerűbb módja szójaszósszal és wasabival történik. A wasabi jellegzetes csípős íze nagy szerepet játszik mind a hal illatában, mind ízében. A wasabi mellett a fehér retek és a perilla is gyakran felkerül a tányérra. Ezek a hozzávalók mind a tökéletes élményt segítenek elérni, hogy a halak jellegzetes illatát picit háttérbe szorítsák, míg az ízeket kiemelik. A sashimi nagyon sokat elárul a szakácsról és az alapanyagokról is.

no1 sushi, sushi rendelés, szusi rendelés, sushi rendelés 13. kerület, sushi házhozszállítás, sushi kiszállítás, sushi futár, sushi express